ponnyfreaks.blogg.se

2013-05-02
18:40:00

Kan specialfoder förebygga kolik?
Kan man förebygga kolik genom att ge ett visst foder? Till exempel foderjäst, Kraffts Magtarm, Biopromin, Profeed, Probimin, Pro Equo, Microbalans eller liknande. Kan detta hjälpa - och när ska man ge det? Kan man ge det under hela vår- och höstperioden, när det är lätt att de får i sig annat dåligt?

 

Hej!
  
Det bästa man kan göra för att undvika att hästen får kolik är att ge en foderstat som huvudsakligen eller ännu bättre enbart består av grovfoder. Desto större giva grovfoder du kan ge, desto bättre. Fri tillgång är alltid att eftersträva, men är sällan möjligt eftersom de flesta hästar då blir överviktiga. Ha dock i åtanke att en fritt levande häst ägnar större delen av dygnet åt födointag och ju närmare du kan komma detta i dina utfodringsrutiner desto bättre. 
  
Fodret ska dessutom vara av god hygienisk kvalitet. God tillgång på bra dricksvatten är också viktigt. Så svaret på din första fråga om man kan ge ett visst foder för att undvika kolik är således ja - grovfoder. De tillskott du nämner ska man i första hand ge för att stabilisera en mage vars tarmflora av olika anledningar redan har störts. Till exempel på grund av foderbyten eller stress.
  
Vänliga hälsningar
Jenny Redgård
 
KÄLLA: Hippson
BILDKÄLLA: Google
 
/Julia

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: